Хулиета Аранда в София

заглавие: Хулиета Аранда в София
година: 2017, 5 Ноември
място: София
език: английски
времетраене: 1:39:01 мин
формат: HD, 1920 P, 16:9
автор(и): Хулиета Аранда
свързани проекти: в рамките на програмата "Близки срещи – Визуални диалози. School4artists"
с подкрепата на: Столична програма "Култура"

Публична презентация на ХУЛИЕТА АРАНДА в рамките на Програмата "Близки срещи - визуални диалози School4artists" на ИСИ-София, 05.11.2017, Червената къща – Център за култура и дебат.

 

Хулиета Аранда (р. 1975, Мексико Сити, живее и работи в Берлин) е една от най-комплексните и харизматични личности на световната арт сцена днес. Практиката й на художник, теоретик и редактор, активист и преподавател свързва в една биография най-актуалните проблеми на изкуството и теорията, които занимават световната артистична и теоретична общност днес. Позиционирана в центъра на събитията и дебата на сцената в Берлин, Аранда е едно от лицата на най-перспективните и прогресивни критики и анализи на глобалния свят, свързани с търсенията за нещо отвъд днешната ситуация. 
В артистичната си практиката Хулиета Аранда се интересува от механизмите и „поетиката” на циркулацията на идеи, неща и хора; от потенциала на политизирания субект, видян през възприятието и употребата на времето, както и през идеята за власт над въображаемото. Разнообразното й творчество съществува отвъд границите на обекта; определящи са усилията й да визуализира изплъзващите се представи за времето, кръговрата и въображението. Нейните инсталации и проекти са дълбоко свързани с конкретното място; изследват социалните взаимодействия и ролята, която играе оборота на обекти в цикъла на продукция и консумация. В много от своите работи тя се занимава с времето – понякога за да изследва алтернативи на времевия опит, друг път за да се ангажира с условността му. Работите й варират от изпитанието на времевите координати в собственото й тяло, до визията за съществуване му в алтернативните пространства на космоса. 

 

Published in Лекции
Read 537 times
Last modified on Feb 4, 2021
Vector. ICA-Sofia: Motives, Analyses, Critique is a project by the Institute of Contemporary Art - Sofia.
The project is realised with the financial support of the National Fund Culture, Critique Programme