Презентация на ruangrupa, колектив-куратор на documenta 15

заглавие: Презентация на ruangrupa, колектив-куратор на documenta 15
година: 2019, 8 Ноември
място: София
език: английски
времетраене: 2:00:37 мин
формат: HD, 1920 P, 16:9
автор(и): Исуанто ХартоноРеза Афисина
свързани проекти: част от проекта „Близки срещи. Визуални диалози“ (School4Artists, Част 2 – Back2School)
с подкрепата на: с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, и с любезното съдействие на Френски институт в България

Реза Афисина и Исуанто Хартоно, част от ruangrupa, колектив-куратор на documenta 15, 2022, Касел в рамките на проекта „Близки срещи. Визуални диалози“ (School4Artists, Част 2 – Back2School), 8 ноември 2019, Гьоте-институт.

Художниците-куратори Реза Афисина и Исуанто Хартоно от Индонезия изнасят презентация в Гьоте-институт България за визията на ruangrupa – колективният куратор на документа 15 през 2022 г., за колаборативната работа, белязана от ценностите на равенството, споделянето, солидарността, приятелството и общността; за текущите си проекти; както и за първоначалните си идеи по повод Документа 15 през 2022 г.

 

Като индивидуални художници и част от ruangrupa, Исуанто Хартоно и Реза Афисина участват в много национални и международни изложби, проекти и работилници. С ruangrupa като колективна художествена платформа, участват в биеналетата в: Гванджу, Южна Корея, 2002 и 2018; Истанбул, 2005; Сингапур, 2011; триеналето на Азиатско-Тихоокеанския регион в Бризбейн, Австралия, 2012; Биеналето в Сао Пауло, 2014; и в изложбата Космополис #1 в Център Помпиду, Париж, 2017. Те са част от кураторския екип на TRANSaction: Sonsbeek International през 2016 в Арнем, Холандия, както и от екипа на колективно кураторско тяло) на Documenta 15 през 2022 в Касел - Германия.

ruangrupa (винаги написана с малки букви и без интервали) е вид съвременна художествена организация и колектив, основан през 2000 г. от група художници в Джакарта, Индонезия. Като организация с нестопанска цел, ruangrupa активно съдейства както за развитието на художествени идеи, така и за широкия обхват на културата в градски контекст чрез изложби, фестивали, арт лаборатории, работилници, изследвания и издаване на книги, списания и онлайн журнали. В своето развитие ruangrupa се превръща в колектив за съвременни изследвания на изкуството и екосистемите, и заедно с две други организации, представлява обществени образователни пространства, защитаващи ценностите на равенството, споделянето, солидарността, приятелството и общността.

Published in Лекции
Read 462 times
Last modified on Feb 4, 2021
Vector. ICA-Sofia: Motives, Analyses, Critique is a project by the Institute of Contemporary Art - Sofia.
The project is realised with the financial support of the National Fund Culture, Critique Programme