СПОМЕНИ, ПАМЕТ, ЖИВОТ, ПРИРОДА, СВОБОДА

заглавие: СПОМЕНИ, ПАМЕТ, ЖИВОТ, ПРИРОДА, СВОБОДА
година: 2019, 9 Окт
място: София
език: английски
времетраене: 39:18 мин
формат: HD, 1920 P, 16:9
автор(и): Мерве Елверен
свързани проекти: част от проекта „Близки срещи. Визуални диалози“ (School4Artists, Част 2 – Back2School)
с подкрепата на: с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, и с любезното съдействие на Френски институт в България

Презентация на Мерве Елверен. Част от проекта „Близки срещи. Визуални диалози“ (School4Artists, Част 2 – Back2School), 9 октомври (сряда) 2019 г., галерия Кредо Бонум.

СПОМЕНИ, ПАМЕТ, ЖИВОТ, ПРИРОДА, СВОБОДА

Представяйки примери за своите проекти, Мерве Елверен говори за политика на травмата и за артистично-културологичните реакции. Заемайки заглавието на презентацията си от списъка на забранени думи в Корпорацията за радио и телевизия на Турция (TRT – The Radio and Television Corporation of Turkey) през 1985 г., презентацията проследява новия визуален език, който се формира в Турция през 1980-те и 1990-те години.

 

Мерве Елверен е куратор със седалище в Истанбул, Турция. С акцент върху социалния и културен пейзаж от 80-те и 90-те години на миналия век в Турция, нейната кураторска практика, базирана на научни изследвания, изследва критически дебати и нови институционални формации около постоянно изместващи се политически спешности.

 

Published in Лекции
Read 498 times
Last modified on Feb 4, 2021
Vector. ICA-Sofia: Motives, Analyses, Critique is a project by the Institute of Contemporary Art - Sofia.
The project is realised with the financial support of the National Fund Culture, Critique Programme