NSK Държава във времето

заглавие: NSK Държава във времето
година: 2017, 17 Ноември
място: София
език: английски
времетраене: 57:31 мин
формат: HD, 1920 P, 16:9
автор(и): Миран Мохар
свързани проекти: в рамките на програмата "Близки срещи – Визуални диалози. School4artists"
с подкрепата на: Столична програма "Култура"

"NSK Държава във времето". Публична презентация на Миран Мохар, 17.11.2017, Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.

 

Миран Мохар е неделима част от една от най-известните в света източноевропейски художествени групи - IRWIN, за която политиката, в частност концепцията на държавата, е една от основните теми. 
Групата е създадена през 1983 и е част от арт конгломерата «Neue Slowenische Kunst (Новото словенско изкуство)”. В него също така влизат експерименталният театър «Scipion Nasice Sisters (Сестрите на Сципион Назики)» и прочутата музикална формация «Laibach», както и словенски и интернационални философи, дизайнери, архитекти.
Групата IRWIN се състои от 5 художници – Андрей Савски, Борут Вогелник, Душан Мандич, Миран Мохар и Роман Ураниек, но е един автор. В основата на творчеството на този автор са няколко принципа, първият от които е именно колективизмът – общото художествено тяло, което отразява съвременните обществени нагласи и “стопява” остарялата претенциозност на индивидуалния Творец. Някога на въпроса, какво определи формата на групата, нейните участници са отговорили, че именно 5 души се побират в една кола и лесно могат да пътуват за реализацията на проектите си.
Другият принцип се формулира като концепцията на “ретроавангарда”, парадоксално сблъскващ художествената традиция и новаторски експерименти, преплетени в историята на XX век. Според IRWIN и по определнието на Славой Жижек “хиперидентификацията” с историята може да си позволи само изкуството, да извлича от нея безкрайните ползи без да “залепва” за идеологиите.

Published in Лекции
Read 536 times
Last modified on Feb 4, 2021
Vector. ICA-Sofia: Motives, Analyses, Critique is a project by the Institute of Contemporary Art - Sofia.
The project is realised with the financial support of the National Fund Culture, Critique Programme